rss

Sunday, January 17, 2010

Menguruskan Senarai Blog Anda


Salam semuanya...harap kesihatan baik-baik k.. Hari ini saya akan menerangkan bagaimana anda boleh dan perlu menguruskan senarai blog anda. Pada kebiasaan banyak yang ambil mudah pekara ini,termasuk saya 'dulu kemarin'...hoho.

Merujuk kepada gambar sebelah ini,saya pada kebiasaannya akan klik view profile pada blog kawan-kawan yang lain,setelah selesai membaca isi kandung blog kalian. Ini adalah cara saya untuk lebih mengenali penulis blog berkenaan. Apabila saya,melihat profile mereka...fuhhh dasatt tol... huehue...sampai ada 5 ke 6 buah blog! Hebat tu,tapi bila klik satu-satu,pergh kebanyakkan "kosong", cuma satu dua blog sahaja yang di updated selalu.

Jadi hari ini,eloklah saya berkongsi cara mudah untuk kengkawan semua menguruska senarai blog yang akan muncul di profile blog kalian. Ok...mari kita lakukan bersama...

Langkah 1 :
- Log masuk ke akaun blogger anda
- Klik dashbord
- Klik view profile ( seperti gambar di atas )
Seterusnya anda dapat melihat senarai blog anda ( yang belum diuruskan ) seperti dalam gambar dibawah ini :Di sini anda akan dapat melihat senarai blog dan blog yang anda  follow . Fokuskan pada senarai blog anda. Inilah senarai blog yang akan muncul pada profile anda  nanti.


Langkah 2 :
- Anda perlu klik edit profile seperti dalam gambar dibawah ini :Langkah 3 :
- Satu senarai berkenaan blog serta profile anda akan muncul.
- Klik pada link 'select blog to display' seperti di bawah :Langkah 4 :
- Setelah anda klik 'select blog to display' tadi. Anda akan mendapat paparan seperti dibawah ini :- Haa..disinilah anda perlu menguruskan senarai blog anda. Klik atau tik mana satu blog yang ingin anda tampilkan bersama profile anda.
- Kalau sudah selesai klik sahaja butang 'save setting' dan selesai sudah ...

Sekian sahaja untuk kali ini,jangan lupa uruskan blog anda...hehe. Wasalam...


Comments :

Comment 0 comments for “Menguruskan Senarai Blog Anda”

Post a Comment

* You can leave some comment here. No spam please!
** Allowed HTML Tags : (b),(i),(a)

 
How To Create Blog On Blogger
How To Purchase Domain Name On Blogger
How To Change Template On Blogger